Zwaarste verkeersboete straks 120 euro hoger





 

De zwaarste verkeersovertredingen, zoals rechtsomkeer maken op een autosnelweg of het negeren van verkeersbevelen, kosten vanaf begin volgend jaar 450 euro in plaats van 330. Dat blijkt uit een koninklijk besluit dat nog dateert van de vorige regering, zo schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

De overtredingen waarover het gaat, zijn die van de vierde graad. Naast terugdraaien op een autosnelweg of het negeren van bevelen van de politie gaat het ook om het aanzetten van een bestuurder tot overdreven snelheid, het negeren van de regels aan spooroverwegen, of het inhalen van een andere weggebruiker in een bocht of op een helling.

"De boete van 450 euro zal door de politie in de praktijk vooral worden gepresenteerd aan buitenlandse overtreders, die de geldboete ook onmiddellijk moeten ophoesten", klinkt het bij de verkeersspecialisten van de federale politie. In principe kunnen ook Belgische bestuurders zo'n boete van 450 euro krijgen, 120 euro duurder dan tot nog toe. Maar in de praktijk worden de Belgische bestuurders bij dergelijke overtredingen meestal meteen voor de politierechtbank gedagvaard, waar ze naast de boete ook een rijverbod riskeren.

Het kb gaat in op 1 januari 2015.

 
 
Bron: Het Laatste Nieuws
 
  17-10-2014