Jongeren willen meer controles in het verkeer





 

De Vlaamse jongeren zijn zelf vragende partij voor de invoering van meer verkeerscontroles en een rijbewijs met punten om het aantal verkeersongevallen te doen afnemen. Dat blijkt maandag uit een enquête van mobiliteitsorganisatie VAB en radiozender MNM.

Rijexamen niet objectief

Opvallend is ook dat bijna de helft van de jongeren (47 procent) het rijexamen niet als objectief beoordeelt. Dat geldt vooral als ze al een rijbewijs hebben: 58 procent van de jongeren met een rijbewijs B zegt het systeem (zeer) willekeurig te vinden.

Ook is slechts 23 procent van de jongeren ervan overtuigd dat een rijbewijs levenslang moet blijven gelden. De meesten vinden dat de bestuurder zijn bekwaamheid weer moet aantonen vanaf een bepaalde leeftijd (49 procent) of na een zwaar ongeval of zware overtreding (28 procent).

Sensibilisering rond verkeersveiligheid

De enquête maakt deel uit ‘De Verkeersweken’, een initiatief waarbij MNM jongeren twee weken lang sensibiliseert rond verkeersveiligheid. In het kader daarvan wordt ook de vijfde editie van de Grote Verkeersquiz opgestart, in samenwerking met onder meer de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Vlaamse overheid. De quiz heeft als doel om mensen op een speelse manier iets bij te leren over veilige en duurzame mobiliteit. Meespelen kan nog tot 30 november op www.degroteverkeersquiz.be.

 
 
Bron: Gazet van Antwerpen
 
  20-10-2014