Belastingdienst betrapt 20 vrachtwagens per dag met slimme camera's





 

De pakkans bij vrachtwagens waarvoor geen belastingen betaald zijn, is enorm gestegen. Sinds een jaar gebruikt de Vlaamse Belastingdienst camera's met nummerplaatherkenning. Die ontdekken zowat 20 overtredingen per dag. Dat meldt de VRT.

 
Als je weet dat er zowat 120.000 Vlaamse vrachtwagens op de baan zijn, zie je dat elke vrachtwagen gemiddeld al zo'n twee keer gecontroleerd is

De 9 slimme camera's van de Vlaamse Belastingdienst, die op vaste plaatsen in het land ophangen, scannen de nummerplaat van de vrachtwagen die eronderdoor rijdt. Via een koppeling met de databank van de belastingdienst ziet het systeem als snel of er voor het voertuig verkeersbelasting betaald is. Op dezelfde plaats zitten er sensoren in de weg die de vrachtwagen wegen en worden er foto's genomen.

In de periode van maart 2014 tot nu werden met camera's 234.994 van de (Vlaamse) vrachtwagens gecontroleerd. Als je weet dat er zowat 120.000 vrachtwagens op de baan zijn, zie je dat elke vrachtwagen gemiddeld al zo'n twee keer gecontroleerd is. In 2.669 gevallen (1,13%) bleek de aangifte niet in orde. Dat lijkt weinig, maar de camera's controleren maar gedurende één uur per dag. Volgens de Vlaamse Belastingdienst signaleert het systeem zo dagelijks ongeveer 20 vrachtwagens die niet in orde zijn.

Lees ook Mechelse camera's met nummerplaatherkenning lossen 369 gerechtelijke dossiers op

18 miljoen euro

 
Eén procesverbaal leidt tot twee nieuwe aangiftes voor de verkeersbelasting
David Van Herreweghe, administrateur-generaal van de Vlaamse Belastingdienst

"Dan begrijp je dat de pakkans exponentieel gestegen is", vertelt David Van Herreweghe, administrateur-generaal van de Vlaamse Belastingdienst in 'De Ochtend' op Radio 1. Een groot voordeel is dat heel wat bedrijven daardoor hun wagenpark volledig regulariseren. "Eén procesverbaal leidt  tot twee nieuwe aangiftes voor de verkeersbelasting", aldus Van Herreweghe. Het systeem zou de Vlaamse schatkist zo al 18 miljoen euro hebben opgebracht.

Omdat enkel Vlaamse vrachtwagens en transportbedrijven opgevolgd kunnen worden met het systeem, probeert de belastingdienst ter compensatie de buitenlandse vrachtwagens op de baan veel strenger te controleren, aldus nog Van Herreweghe.

 
 
Bron: Het Laatste Nieuws
 
  22-1-2015