Flitsmarathon pas volgende week, maar nu al extra snelheidscontroles





 

De flitsmarathon is pas volgende week, maar de ­federale wegpolitie houdt nu al – tot en met zondag – ­extra snelheidscontroles. De actie maakt deel uit van een Europese ‘speedoperatie’, die in 25 Europese landen tegelijk doorgaat.

Op welke dag de actie precies doorgaat, blijft geheim. De controles gebeuren in ieder geval in golven: kort na een vaste flitspaal stelt de politie een mobiele flitscamera op, en daarna kan er nog een trajectcontrole volgen. Je kan zo op één snelweg meerdere keren geflitst worden. Bij vorige acties had je zo op de E40, tussen Brussel en de kust, zeven keer kans op een boete.

‘Elke overtreding zal een aparte boete opleveren. Dat maakt onze boodschap nog sterker: te snel rijden, kan niet. Dat gedrag willen we met de speedoperaties zo veel mogelijk ontmoedigen’, zegt Aidan Reid, de voorzitter van TISPOL, het netwerk van ­Europese verkeersdiensten.

De actie loopt tegelijk in 25 lidstaten van de Europese Unie. Voor een transitland als België is dat niet onbelangrijk. Er rijden veel buiten­landers op onze wegen. Als ze merken dat de snelheidscontroles ook in de buurlanden doorgaan, is de kans groter dat ze hun snelheid matigen.

Bij een gelijkaardige Europese snelheidsactie vorig jaar werden meer dan een half miljoen bestuurders beboet.

Volgende donderdag, op 23 april, volgt dan nog eens de flitsmarathon. Al lijkt die, door de boycot van de politievakbonden, gedeeltelijk in het water te vallen.

 
 
Bron: Nieuwsblad.be
 
  14-4-2015