Niemand ontsnapt nog aan deze nieuwe politiewagen (met video)





 

Geen enkele overtreder, geen enkel geseind voertuig en geen enkele chauffeur die nog een openstaande rekening heeft staan, ontsnapt nog aan dit super uitgeruste politievoertuig. De camera’s zien werkelijk alles. De wagen, die deze week wordt voorgesteld op de beurs voor politie en hulpdiensten in Kortrijk, haalt een topsnelheid van 250 km/u.

De Volvo S60 is volledige omgebouwd en aangepast om alles en iedereen in het oog te houden. ‘Hij telt vier buitencamera’s en twee binnencamera’s. De buitencamera’s registreren onder meer nummerplaten van al het andere verkeer in de buurt. Via een krachtige computer in de koffer wordt alles doorgestuurd voor controle. Zo weet men in geen tijd of de nummerplaat geschrapt is of niet. Of de auto als gestolen staat geseind en of de eigenaar gezocht wordt. Maar ook of er openstaande boetes zijn en of de verkeersbelasting werd betaald. Wanneer de auto naar een interventie wordt gestuurd, krijgt hij onmiddellijk een kaart door met gegevens van het kadaster waarom elk detail staat. Tot de nutsleidingen in de grond toe’, zegt Carl Schwenke van Securoad, het bedrijf dat de politiewagen heeft gemaakt.

Vluchten is geen optie. ‘Onder de motorkap zit een motor van 304 pk. De auto haalt een topsnelheid van 250 km/u’, klinkt het. ‘Tot nu toe hebben we al twee ernstige kandidaten. Maar zoals u weet verloopt bij de politie alles via aanbesteding. De auto kost ongeveer 125.000 euro’, klinkt het.

Andere nieuwigheden

Maar buiten de ultramoderne politiewagen zijn er nog andere opvallende nieuwigheden op de beurs 

  • Alcoholtester: 70 procent van de nachtelijke opnames op spoedgevallendiensten gebeurt na een ongeval met alcoholintoxicatie. Voor patiënten kunnen worden behandeld, moet hun bloedalcoholgehalte (BAG) bekend zijn. Gewone ademanalysetoestellen zijn hier meestal niet bruikbaar omdat de patiënt vaak buiten bewustzijn is. Een bloedtest duurt lang zodat kostbare tijd  verloren gaat. Nu, voor het eerst, kan het BAG van een patiënt binnen twee minuten afgelezen worden van de alcostick die het bloed direct analyseert. Het toestelletje wordt deze week voorgesteld op de beurs in Kortrijk.
     
  • Superflitspaal:  Gent is de eerste politiezone die een superflitspaal heeft aangekocht. Het toestel is te bekijken op de beurs en zal begin mei in gebruik genomen worden. De superflitser zal vooral worden ingezet in zone 30. Ook andere zones zouden al geïnteresseerd zijn. Het toestel kan snelheden tot 300 kilometer per uur registreren en maakt 75 beelden per seconde. De flitser werkt ook in alle weersomstandigheden en flits in beide richtingen. Momenteel zijn er een tiental van in omloop in ons land. De meesten worden ingezet bij werven op wegen. Kostprijs: 180.000 euro.
     
  • Waterscherm: ‘Kiezen we voor de aanval of voor de verdediging? Gaan we nog naar binnen of houden we de brand onder controle. Het is een vraag die de brandweer zich vaak stelt bij bedrijfsbranden. De Fire Defender zet een waterscherm op rond het brandende gebouw en houdt zo het vuur onder controle.  Maar tegelijk worden ook onder andere gassen en dampen neergeslagen en worden gasflessen afgekoeld.
     
  • Superlamp:  De nieuwe Olight M2X-UT Javelot heeft een lichtbereik van 810 meter, wat extreem is. Ideaal voor opsporings- en reddingsoperaties bij duisternis.
 
 
Bron: Nieuwsblad.be
 
  21-4-2015