Flitspalen moeten niet staatskas maar verkeersveiligheid dienen





 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt het niet kunnen dat flitspalen in sommige politiezones uitgeschakeld zouden worden na een bepaald maximumaantal flitsboetes. Hij wil zo snel mogelijk met alle betrokken partijen over de kwestie samenzitten.

Omdat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) komaf heeft gemaakt met marges bij flitscontroles mogen overbelaste politiezones voortaan quota opleggen voor boetes, zo schreven de kranten van De Persgroep maandagochtend. Als het aantal opgestapelde pv’s te hoog wordt, zou dit dus kunnen betekenen dat de flitspaal zelfs helemaal uitgaat .

‘Wat voor zin hebben trajectcontroles dan?’

‘Kan niet’, reageerde Weyts maandagmiddag. ‘Chauffeurs mogen niet de indruk krijgen dat flitspalen maar aan halftijdse handhaving doen. Met 400 doden op Vlaamse wegen in 2014 moeten we niet minder, maar net meer gaan controleren. In Vlaanderen gaan we bijvoorbeeld meer investeren in trajectcontroles. Maar wat voor zin hebben die investeringen als elders wordt beslist niet langer te beboeten?’

Voor Weyts is het duidelijk. ‘Flitspalen moeten niet de staatskas, maar de verkeersveiligheid dienen’, klinkt het. ‘Flitspalen zijn voltijds nodig om chauffeurs aan te zetten tot veiliger rijgedrag en om snelheidsduivels aan te pakken. Je moet ze niet uitzetten als er ‘genoeg’ geflitst is.’

De minister wil zo snel mogelijk met alle betrokken partijen over de kwestie samenzitten, en bekijkt naar eigen zeggen ook of zijn kabinet zelf iets kan doen om een en ander op te lossen.

 
 
Bron: Nieuwsblad.be
 
  8-6-2015