Slechts één op vijf verkeersboetes betaald





 

Slecht één op de vijf boetes die door de politie­rechtbanken worden uitgesproken, wordt effectief ooit betaald. Bij de correctionele rechtbanken is dat zelfs maar 14%. Minister Geens is zich bewust van het probleem en werkt aan een manier om de bekeuringen vlotter te innen.

"Onze justitie laat verschrikkelijk veel geld liggen." Dat zegt politierechter Peter D'Hondt in een dubbelinterview met ­minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Een audit van het Rekenhof over het ­innen van boetes is ronduit vernietigend voor de beleidsverantwoordelijken. Bij de politierechtbanken blijft liefst 80% onbetaald. Voor een rechter die door het opleggen van straffen het gedrag van mensen wil verbeteren, is niets zo onder­mijnend als vonnissen of arresten die niet worden uitgevoerd."

Minister Geens zegt dat hij de frustratie begrijpt. "Dit moet veranderen en ik ben uitermate gemotiveerd om daar werk van te maken. Het gaat dan ook over 628 miljoen euro per jaar. Het ongemakkelijke is dat Justitie dat ­bedrag samen met Financiën moet binnenhalen, maar er zélf geen profijt van heeft." Iets wat  door rechter D'Hondt als "een marginaal ­detail" wordt afgedaan: "Welke overheid incasseert, doet er niet toe."

 
 
Bron: Het Laatste Nieuws
 
  18-7-2015