Nummerplaatcamera's op komst in Leuven als het van Louis Tobback afhangt





 

De Leuvense burgemeester Louis Tobback wil nummerplaatherkennende ANPR-camera's plaatsen op het Martelarenplein voor het station en aan het Rector De Somerplein in het stadscentrum om de vele autobestuurders te kunnen beboeten die er de verkeersregeling niet respecteren. Dat zei Tobback vanavond op ROB-tv. Momenteel staan er op het grondgebied van Leuven nog geen dergelijke camera's.

Leuvens burgemeester Louis Tobback. © belga.

"Om autobestuurders te beletten de verkeersborden te negeren, zouden we hier een vaste agent moeten plaatsen en dan nog eens een motorrijder dienen in te zetten om achter de overtreders te rijden en ze tegen te houden. Dat is natuurlijk bijzonder tijd- en personeelsrovend. Als we dit kunnen vervangen door een automatische nummerplaatherkenning zou ons dat ongetwijfeld een deel personeel besparen", aldus Tobback. 

Al 75 bewakingscamera's
Aanleiding voor het interview met Tobback was het feit dat Leuven exact tien jaar geleden gestart is met het plaatsen van bewakingscamera's in de binnenstad, meer bepaald in de Mechelsestraat en op de Oude Markt. Momenteel hangen er op verschillende plaatsen in het centrum al 75 camera's. Dankzij de beelden heeft de politie al heel wat zaken kunnen oplossen. 

Volgens de Leuvense politiewoordvoerder Marc Vranckx is de perceptie bij de burger over die camera's op tien jaar tijd helemaal veranderd. "Terwijl burgers oorspronkelijk zeer kritisch waren omwille van de privacy, zijn ze nu op tal van plaatsen vragende partij", aldus Vranckx.

 
 
Bron: Het Laatste Nieuws
 
  13-8-2015