Meeste flitspalen zijn onwettig





 

Honderden vaste flitscamera’s staan op dit moment ‘illegaal’ langs de weg. Hoewel ze er al jaren staan, zijn ze niet in orde met de privacywetgeving. De meerderheid van de 192 lokale politiezones is gewoon vergeten de camera’s te registreren bij de Privacycommissie. Een overtreder ontdekte de fout, trok naar het Hof van Cassatie en kreeg gelijk. Maar of zijn boete nu onbetaald mag blijven, is nog niet zeker.

Ze staan er al jaren, maar ze zijn nooit aangegeven: de honderden vaste flitscamera’s die op kruispunten of langs lokale wegen staan. Ze zijn daardoor niet in orde met de privacyregels.

‘Als de politie een auto flitst, leggen ze de nummerplaat vast en zien ze de naam en het adres van de eigenaar van de wagen. Dat zijn persoonsgegevens’, zegt Peter Van den Eynde van de Privacycommissie. ‘Elke instantie die de gegevens verwerkt, moet dat aan ons melden. En de politiediensten zijn geen uitzondering op die regel.’

Een bestuurder, die in 2013 veroordeeld werd voor de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen, ontdekte de fout en trok naar het Hof van Cassatie. Op 26 mei van dit jaar kreeg hij gelijk: volgens het Hof moeten ook politiediensten aan de Privacycommissie melden dat ze persoonsgegevens verwerken.

 
 
Bron: Nieuwsblad.be
 
  20-8-2015