Trajectcontrole bewijst dat man onterecht een boete kreeg





 

Een gepensioneerde man uit Brecht moet zich voor de politierechter in Brussel gaan verantwoorden voor een verkeersovertreding die hij niet beging. Ondanks dat hij dat staalhard kan bewijzen, vielen zijn argumenten keer op keer in dovemansoren.

Februari 2015. Franke Lok, een gepensioneerde man uit Brecht die vroeger een reisbureau uitbaatte, krijgt een proces-verbaal in de bus omdat hij op 6 februari om 13.20u in Schaarbeek over een traject van 500 meter zijn gordel niet gedragen zou hebben. Alleen: hij is nog nooit in Schaarbeek geweest én hij draagt altijd zijn gordel. “Ik keek in mijn agenda en merkte dat ik die dag een afspraak in Borgerhout had”, vertelt Franke. “Ik was toen wel de trajectcontrole op de Schotensteenweg tussen Brecht en Sint-Job-in-’t-Goor gepasseerd. Dus schreef ik per aangetekende brief dat er vermoedelijk een verkeerde nummerplaat was genoteerd en dat de politie van Brussel navraag zou moeten doen bij de politie van de zone Voorkempen (Brecht, Schilde, Malle en Zoersel, red.).”

Die navraag komt er niet. Integendeel: Franke ontvangt niet veel later een zogenaamd “voorstel tot onmiddellijke minnelijke schikking”. Hij moet 110 euro betalen om de zaak af te handelen.

Franke Lok gaat niet akkoord met dat voorstel en doet het werk van de politie dan maar zelf. Hij neemt contact op met de politiezone Voorkempen. “Binnen de tien minuten kreeg ik de bevestiging: mijn wagen was inderdaad om 13.33u gefotografeerd door de trajectcontrole in Brecht. Dat zou betekenen dat ik in zeven minuten in Schaarbeek was geraakt. Ik kreeg de foto’s zelfs thuis toegestuurd. In kleur!”

De politiezone Voorkempen bevestigt dat foto’s van de trajectcontrole in dergelijke situaties opgevraagd en verstuurd kunnen worden. Sinds het bestaan van de trajectcontrole is dat al twee keer gebeurd.

Opnieuw kruipt Franke in zijn pen. Hij voegt er een kopietje van zijn eerste brief bij, vraagt opnieuw vriendelijk om contact op te nemen met de politiezone Voorkempen en voegt zélfs het telefoonnummer toe. Hij vermeldt er ook netjes bij dat de politie zulke foto’s maar dertig dagen bijhoudt.

Lees dinsdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen

 
 
Bron: GVA.Metropool
 
  13-10-2015