Trajectcontrole doet chauffeurs in Waaslandtunnel trager rijden





 
De trajectcontrole met zogenaamde ANPR-camera’s heeft het aantal snelheidsovertredingen in de Waaslandtunnel doen dalen met bijna 66 procent.

Dat blijkt uit de statistieken van de maand september die de Antwerpse politie donderdag heeft vrijgegeven. De ANPR-camera’s, die bij machte zijn om nummerplaten te herkennen, flitsen voertuigen niet op één bepaald punt, maar controleren of een automobilist een traject niet in een te korte tijd heeft afgelegd. In het geval van de Waaslandtunnel staan er ANPR-camera’s aan de tunnelmond op linker -en rechteroever.

Tijdens de testperiode voor 1 september, werden er in de Waaslandtunnel gemiddeld 150 automobilisten per dag betrapt op overdreven snelheid. Op weekenddagen lag dat cijfer zelf nog hoger: op zaterdag en zondag werden er telkens gemiddeld 200 automobilisten geregistreerd.

Spectaculaire daling

Toen de ANPR-trajectcontrole op 1 september ook echt van start ging, daalde het aantal snelheidsovertredingen drastisch. Op gewone weekdagen werden er in de maand september gemiddeld 50 automobilisten geverbaliseerd wegens overdreven snelheid. Tijdens het weekend gaat het om gemiddeld 100 snelheidsduivels per dag. Een spectaculaire daling van bijna 66 procent op gewone weekdagen, en 50 procent minder snelheidsovertredingen tijdens weekenddagen. “De communicatie rond de ANPR-camera’s heeft duidelijk voor een mentaliteits- en gedragswijziging gezorgd”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. “Automobilisten rijden effectief trager, nu ze weten dat hun snelheid over het hele traject wordt gecontroleerd.”

 
 
Bron: Gazet van Antwerpen
 
  22-10-2015