Fiscus int fors meer boetes via belastingen





 

De staat heeft een sterk wapen in de strijd tegen onbetaalde boetes en gebruikt dat steeds vaker. Vorig jaar is voor circa 40,4 miljoen euro aan niet-fiscale schulden, voornamelijk boetes, geïnd door ze af te trekken van de terugbetaling van de personenbelasting. Dat is 3,1 miljoen meer dan in 2014, zo blijkt uit cijfers van Financiën.


Alle openstaande penale boetes worden ingehouden bij de terugbetaling van de personenbelasting, op voorwaarde natuurlijk dat er een terugbetaling is. Ongeveer 30 procent moet immers bijbetalen. Daarnaast moet de terugbetaling ook voldoende groot zijn om alle schulden, fiscale en niet-fiscale, te dekken. Belastingschulden krijgen voorrang op de boetes bij het inhouden van de belastingterugbetaling.

De procedure is sinds 2013 vereenvoudigd. Wie zijn verkeersboete niet betaalt, moet niet meer langs de politierechtbank. De overtreder krijgt dertig dagen om in te gaan op de minnelijke schikking of om in beroep te gaan. Gebeurt er niets, dan mag de fiscus het bedrag innen via de personenbelasting.

 
 
Bron: Gazet van Antwerpem
 
  11-1-2016