Wie ongeval veroorzaakt, moet deel interventie betalen





 

Wie een ongeval veroorzaakt op de autosnelweg zal dat binnenkort nog meer in zijn portemonnee voelen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de signalisatie bij ongevallen voortaan uitbesteden aan een privéfirma. Die zal de rekening dan presenteren aan de brokkenmaker. Wellicht wordt dit voortaan via de autoverzekering geregeld, maar die zal dan ook duurder worden.

Bij hinder of ongevallen op de autosnelwegen rukken nu altijd twee politieteams uit: een om de vaststellingen te doen en de pv’s uit te schrijven en een om alles in goede banen te leiden en de signalisatie te verzorgen. Het tweede team staat niet alleen in voor de veiligheid van de collega’s, maar moet ook het aanstormende verkeer in goede banen leiden. Daarbij worden dan kegeltjes of andere vormen van signalisatie gebruikt. Er is niet alleen veel politiepersoneel voor nodig – 25 voltijdse agenten per dag – het kost de overheid uiteraard ook geld.

En daar wil minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon nu komaf mee maken. Hij zoekt al een tijdje naar manieren om meer agenten in te zetten voor opdrachten die tot de kerntaken van de politie behoren. Het aanbrengen van signalisatie is dat volgens hem niet.

In het kerntakenplan dat de regering eind vorig jaar goedkeurde en dat Jambon gisteren in de ­Kamer voorstelde, zit daarom het voorstel om de signalisatie op autosnelwegen te privatiseren. Concreet zal de politie dan nog enkel de vaststellingen verrichten en voor de signalisatie een beroep doen op een privéfirma. Een soort Fast-team, dat nu in Vlaanderen ook al uitrukt bij grote ongevallen en dat de snelweg zeer snel vrijmaakt om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Bedoeling is dus dat zo’n team bij elk incident wordt ingezet, én in heel het land. Jambon moet hierover wel nog overleg plegen met Vlaanderen en Wallonië.

Wie ongeval veroorzaakt, moet deel interventie betalen

De politie kan zich beter concentreren op andere taken dan de signalisatie bij ongevallen, vindt minister Jambon.

 
 
Bron: Nieuwsblad
 
  21-1-2016