Nieuwsoortige camera spoort kastjes voor kilometerheffing op





 

Misschien zie je eerstdaags wel ergens een wat eigenaardige camera langs de wegen van Deinze en Zulte staan. Dat is een flexibele camera die in de politiezone Deinze-Zulte de controle op de kilometerheffing zal uitvoeren. De camera blijft telkens slechts enkele uren op dezelfde plaats staan en wordt dan weer verplaatst. De nummerplaten van de vrachtwagens worden door de camera geregistreerd. Zo wordt vastgesteld of er in elke vrachtwagen boven 3,5 ton een zogenaamde OBU of “On Board Unit” aanwezig is. Dit kastje moet de heffing registreren.

Sinds 1 april 2016 moeten alle eigenaars van vrachtwagens met een maximaal toegelaten totaalgewicht van meer dan 3,5 ton een kilometerheffing betalen voor het gebruik van de autosnelwegen en bepaalde gewest- en gemeentewegen in België.

Die kilometerheffing wordt berekend met behulp van een toestel in de vrachtwagen. Dat toestel noemt men een ‘On Board Unit’ (OBU). Met de zuignappen kan de OBU aan de voorruit van de vrachtwagencabine bevestigd worden. Het registreert via GPS-technologie de gereden kilometers. De kilometerheffing vervangt het Eurovignet voor vrachtwagens in België. Naast de kilometerheffing blijft wel ook de jaarlijkse verkeersbelasting voor aan te geven voertuigen bestaan.

Nieuwsoortige camera spoort kastjes voor kilometerheffing op

Foto: www.politiedeinzezulte.be

 
 
Bron: Nieuwsblad
 
  18-4-2016