Snelheidsovertreders zullen effectief voor rechter komen





 

Alle verkeersinbreuken die vastgesteld worden tijdens de flitsmarathon die vanochtend van start is gegaan, zullen effectief justitieel worden afgehandeld. De zware snelheidsinbreuken die door de rechtbank worden beslecht, zullen worden behandeld via zogenaamde themazittingen. Dat laat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weten.

De vijfde flitsmarathon tegen te snel rijden is vanochtend om 6 uur van start gegaan. Gedurende 24 uur voeren de federale en de lokale politie in het hele land heel wat snelheidscontroles uit op zowel de autosnelwegen als de lokale wegen. Minister Geens woonde de flitsmarathon bij in Haasrode, langs de E40.
     
Geens liet er weten dat alle inbreuken die tijdens de marathon worden vastgesteld, ook effectief justitieel zullen worden afgehandeld. "De inbreuken die voor de rechtbank moeten komen, zullen in één zogenaamde themazitting worden behandeld door de desbetreffende politierechtbank", laat het kabinet-Geens weten. "Dit zal onder meer het geval zijn in het arrondissement Brussel." Met een themazitting wordt een uniforme behandeling van een bepaalde inbreuk of materie beoogd.
     
De minister wijst erop dat de identificatie van buitenlandse nummerplaten een heikel punt blijft binnen de EU. Daarom wil hij inzetten op het Europese Cross Border-project, dat voor de effectieve identificatie en vervolging van buitenlandse verkeersovertreders moet zorgen.

Mentaliteitswijziging
Tijdens zijn bezoek aan Haasrode herhaalde Geens ook dat hij recidivisten strenger wil aanpakken. Zo moet het project Mercurius verder worden uitgerold: een centrale databank van de rijbewijzen zodat politiediensten steeds de rechtsgeldigheid van een rijbewijs kunnen checken bij een controle of ongeval. Ook vindt Geens dat het negeren van de intrekking van het rijbewijs effectief een zwaardere straf verdient wegens het negeren van een gerechtelijke uitspraak. "Alleen zo kunnen we een mentaliteitswijziging bereiken", klinkt het.

Aan de actie nemen meer dan 110 lokale politiezones deel. De controles zullen worden uitgevoerd met vaste en mobiele radartoestellen. Het uiteindelijke doel van de actie is een grotere veiligheid op onze wegen en een daling van het aantal verkeersslachtoffers, meldde de politie gisteren in een mededeling. 

Bij de vorige flitsmarathon in november vorig jaar controleerde de politie bijna 380.000 voertuigen en er werden meer dan 21.000 voertuigen geflitst.

 
 
Bron: Het Laatste Nieuws
 
  20-4-2016