Verkeersovertreding op Nederlandse weg niet langer onbestraft





 

Belgiƫ en Nederland zullen vanaf 1 juni automatisch gegevens uitwisselen over verkeersovertreders. Door een akkoord tussen beide landen, zal het voor Belgen dus niet langer mogelijk zijn om ongestraft overtredingen te begaan in Nederland.
Het akkoord houdt in dat de Nederlandse autoriteiten vanaf 1 juni de databank van de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) online kunnen raadplegen om identiteitsgegevens te verkrijgen van Belgen die in Nederland een verkeersovertreding begaan. De Belgische overtreder ontvangt de aanmaning om de boete te betalen dan rechtstreeks van de Nederlandse autoriteiten. Omgekeerd geldt dit principe ook voor Nederlanders die in ons land een overtreding begaan.

Door een Europese richtlijn wisselden EU-lidstaten wel al gegevens uit bij de acht belangrijkste verkeersovertredingen: te snel rijden, door het rood licht rijden, geen gordel dragen, rijden onder invloed van alcohol of drugs, geen helm dragen, gsm gebruiken aan het stuur en rijden op een verboden rijstrook. Het Belgisch-Nederlands akkoord maakt dit nu ook voor alle andere verkeersovertredingen mogelijk. Zo kan voortaan dus ook het niet betalen van parkeergeld, het niet respecteren van de voorrangsregels of het niet in orde zijn met de keuring of inschrijving van het voertuig bestraft worden.

Belgiƫ had eerder al een gelijkaardig akkoord gesloten met Frankrijk.

 
 
Bron: Het Laatste Nieuws
 
  27-5-2016