Mag u uw flitsboete nu gewoon negeren?





 

‘Niet-betaalde flitsboetes worden doorgestuurd naar het parket, en die mag wel alle nodige onderzoeksdaden stellen om iemand op te sporen’, zegt advocaat verkeersrecht Simon Bekaert. Hij reageert daarmee op een arrest van het Hof Van Cassatie.

Het Hof Van Cassatie oordeelde eerder deze week dat de politie iemands identiteit niet mag bepalen enkel op basis van zijn nummerplaat. Normaal kan die makkelijk achterhaald worden aan de hand van de kruispunt bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV), maar daarvoor is eerst toestemming nodig van de Privacycommissie, en die heeft de politie voorlopig niet.

Het arrest geldt voor overtredingen waarbij de autobestuurder niet tegengehouden wordt, wat dus het geval is bij flitsboetes of wanneer een getuige een nummerplaat noteert bij een ongeval. ‘In wezen verandert er niets’, reageert advocaat verkeersrecht Simon Bekaert. ‘Want als iemand weigert zijn boete te betalen op basis van dit arrest, stuurt de politie het dossier gewoon door naar het parket en die mag wel alle onderzoeksdaden stellen om iemand op te sporen. Je kunt dus maar best betalen, want anders zit je met een rechtszaak en dan draai je ook nog eens op voor de gerechtskosten.’

Het systeem waarbij een machtiging moet gevraagd worden aan de Privacycommissie is uniek voor België. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) zei op Radio 1 dat dit systeem ‘niet meer van deze tijd’ is. Hij werkt dan ook aan een wetsvoorstel om zulke gegevensuitwisseling te vergemakkelijken.

Ook minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageerde al. ‘Ik zie niet in wat daar zo’n fundamentele schending van de privacy aan is’, zei hij aan VTM Nieuws. ‘Ik vind het veel erger dat er zoveel verkeersdoden vallen. Justitie moet nu optreden en zorgen voor een wijziging van de regelgeving.’

Op Twitter stelde verkeersspecialist bij CD&V Jef Van den Bergh het nut van nummerplaten dan weer in vraag.

 
 
Bron: De Standaard
 
  15-12-2016