1/5 Past rijgedrag niet aan na overtreding

 

21 procent van de ondervraagde Belgen zeggen dat ze hun rijgedrag niet zullen aanpassen nadat ze een boete krijgen. Dat blijkt uit een rondvraag bij 7.000 Belgen op initiatief van de website boetecalculator.be. Via de website kunnen mensen berekenen welke straf ze kunnen verwachten voor hun verkeersovertreding. 

Ongeveer één bestuurder op de vijf zegt dat hij zijn rijgedrag niet zal aanpassen nadat de straf voor zijn verkeersovertreding bekend is. Meer mannen dan vrouwen zijn die mening toegedaan: 78 procent van de mannen ondervraagde mannen zou zijn gedrag wel aanpassen, tegenover 83 procent van de vrouwen. 94 procent vindt wel dat de straffen voor verkeersovertredingen streng genoeg zijn in ons land. 

De straffen voor verkeersovertredingen maken ook minder indruk op jonge, dan op oudere mensen. 30 procent van de chauffeurs onder de 35 jaar zal zijn rijgedrag niet aanpassen. Hoe ouder de chauffeur is, hoe meer impact de straf lijkt te hebben. De bevraging bevestigt ook deels het cliché dat bestuurders van dure auto's roekelozer zijn op de weg: 82 procent van de bestuurders met familiewagens is geneigd zijn rijgedrag aan te passen tegenover 64 procent van de bestuurders van Aston Martin, Bentley, Ferrari, Prosche,... 

 
 
Bron: VTM Nieuws
 
  21-12-2016