Wegpiraat kan ook leasingwagen kwijtspelen





 

Als een chauffeur niet de eigenaar is van de wagen waarmee hij brokken maakt, kunnen rechters die momenteel niet verbeurdverklaren. CD&V wil daar verandering in brengen.

Chauffeurs die rondrijden met een auto die niet hun eigendom is, maar toebehoort aan een leasingmaatschappij, een vriend of een familielid, hoeven het zo nauw niet te nemen met verkeersveiligheid: hun voertuig kan toch niet afgenomen worden. Hoog tijd dat die ‘handicap voor de verkeersveiligheid’ aangepakt wordt, zeggen politierechters. ‘Onverbeterlijke verkeersovertreders rijden doelbewust rond met andermans voertuig, hebben dolle pret op de weg, maar blijven volledig onbestraft’, zegt politierechter Peter D’Hondt.

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) heeft een wetsvoorstel klaar dat de zogeheten eigendomsvereiste bij verbeurdverklaring uit de wet moet schrappen. Hij krijgt de steun van partijgenoot en minister van Justitie Koen Geens. Het voorstel zou vorige week behandeld worden in het federaal parlement, maar werd uitgesteld. Eerst zal een hoorzitting georganiseerd worden waarop behalve politierechters allicht ook de leasingsector vertegenwoordigd zal zijn.

Of het wetsvoorstel van CD&V goedgekeurd wordt, is hoogst onzeker. Meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en MR hebben immers fundamentele bezwaren bij de maatregel. Zo vreest N-VA voor enorme implicaties op de leasingmarkt. Voor Sabien Lahaye-Battheu, Kamerlid bij Open VLD, ‘is het eigendomsrecht heilig’. ‘Daaraan kan niet geraakt worden, of je holt het hele juridische principe van verbeurdverklaring zelf uit.’


De politierechters wijzen er echter op dat de eigenaar van de wagen zich ook kan verzetten tegen de verbeurdverklaring. Het gaat de politierechters om de achterliggende boodschap: ‘Verkeersveiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, ook van leasingmaatschappijen.’

 
 
Bron: De Standaard
 
  23-1-2017