Nepflitspaal? Topidee, vindt de politie

 

Bij een speelpleintje in Oudenaarde staat sinds dit weekend een flitspaal langs de kant van de weg. Niet zo een die foto’s neemt van nummerplaten en die boetes genereert, wel een ding van metaal, netjes grijs geschilderd en op het eerste gezicht helemaal echt. Wie de imitatieflitspaal neerpootte, is een mysterie. De bedoeling van de leperd lijkt wel duidelijk: hardrijders afschrikken waar kinderen spelen.
En kijk, zelfs de politie kan de flitspaal smaken. “Als die helpt om autobestuurders trager te doen rijden, dan helpt hij ons”, zegt korpschef Joost Duhamel van de politie­zone Vlaamse Ardennen. “Als chauffeurs denken dat ze gecontroleerd worden, zullen ze trager rijden.”

De grote vraag: mag dat? “Als hij op privéterrein staat, zeker wel. Daar mag je doen wat je wilt”, zegt verkeersspecialist Johan De Mol van de Universiteit Gent. “Staat hij op openbaar terrein, dan kan het als de stad het toelaat. Het zou wat anders zijn als je een fake verkeersbord of verkeerslicht plaatst, omdat je dan verwarring kan zaaien bij chauffeurs.”

Burgemeester Marnic De Meulemeester van Oudenaarde (Open VLD) laat weten dat hij vandaag bekijkt wat er met de paal moet gebeuren.

 
 
Bron: Nieuwsblad
 
  13-2-2017