Limiet onlogisch? Dan rijden we sneller

 

Zeven op de tien automobilisten houden zich niet aan de snelheidslimiet als ze die onlogisch vinden. Dat stelt mobiliteitsorganisatie Touring vast. Vooral op grote invalswegen, waar vaak een middenberm en aparte rijrichtingen zijn, wordt 50 kilometer per uur als onlogisch ervaren.

Touring deed zelf op verschillende plaatsen steekproeven. Ze controleerden op verschillende plaatsen honderd auto’s. Gemiddeld reden ze tien kilometer per uur sneller dan de snelheidslimiet. “We zien dat mensen te snel rijden waar de snelheidslimiet ongeloofwaardig of onlogisch overkomt. Het is vanzelfsprekend dat ze dan overtredingen begaan”, vindt Danny Smagghe van Touring.

Volgens Touring negeren we de snelheidsbeperking op specifieke autowegen. “Op wegen met twee rijstroken en gescheiden rijrichtingen rijden we vaak te snel”, zegt Smagghe. “Daar zijn weinig conflictsituaties tussen verschillende soorten weggebruikers en is er ook weinig bewoning.”.

"Doe het zoals in Scandinavië"
Daarom vraagt de mobiliteitsorganisatie om de limieten op verschillende plaatsen te herbekijken, zoals ze het in Scandinavië doen. “Daar bekijken ze wat het snelheidsgedrag is van de bestuurders. Als 85 procent van de mensen die snelheid aanneemt, dan wordt die als logisch aanvaard.”

Video: http://nieuws.vtm.be/binnenland/limiet-onlogisch-dan-rijden-we-sneller

 
 
Bron: VTM Nieuws
 
  18-2-2017