Motorrijder merkt jaar lang niet dat er flitscamera staat





 

Motorrijder merkt jaar lang niet dat er flitscamera op zijn vaste route staat. En dan kwam de gepeperde rekening

156 keer. Zo regelmatig kon een flitser een motorrijder op zijn radar onderscheppen, terwijl hij meer dan 150 kilometer per uur te snel reed. Maar er was één probleem: ze hadden zijn nummerplaat geen enkele keer in beeld kunnen brengen. Nu is de man echter wel gevat en krijgt hij de pijnlijke rekening voorgeschoteld.

Het was het geautomatiseerd centrum dat zich bezighoudt met het bekijken van foto’s van flitscamera’s, dat aan de alarmbel trok. De medewerkers waren het meer dan beu om elke dag opnieuw hetzelfde beeld binnen te krijgen van een motorrijder die aan een enorme snelheid over de baan vloog. De cijfers logen er niet om: de chauffeur reed in plaats van 90 kilometer per uur, maar liefst 240 kilometer per uur. Niet één keer, maar wel 156 keer kwam hij op hun radar terecht tussen september 2014 en december 2015. Goed voor een boete van meer dan 15.000 euro en intrekking van zijn rijbewijs.

156 boetes, 0 nummerplaten

Maar het centrum en de agenten hadden één groot probleem. Hun camera’s registreerden telkens alleen maar de voorkant van voertuigen. Maar dat is natuurlijk niet handig als je een motor wil flitsen, want die heeft enkel een nummerplaat aan de achterzijde van de motorfiets. Dat zorgde ervoor dat de zoektocht bijna onbegonnen werk was, maar na de 156ste boete liep het gedrag van de chauffeur in kwestie de spuigaten uit bij de ordediensten.

De agenten besloten zich te baseren op de enige elementen die ze hadden: dat de motor zwart was en dat de chauffeur altijd in dezelfde omgeving reed om 21 uur ’s avonds. Ze stelden zich verdoken op en zaten geduldig te wachten, toen de man in kwestie opnieuw voorbij zoefde. Deze keer reed hij niet te snel, maar de wegpolitie ging hem toch achterna op die vaste route bij het Franse Annezin. De man werd gevat.

Zijn werkgever bevestigde dat hij elke dag met zijn motor naar het werk kwam, steeds op de uren waarop de snelheidsduivel de vorige keren gespot was. Ook zagen ze dat er in maart 2015 helemaal geen boetes waren uitgeschreven, en dat die periode rechtstreeks overeen kwam met de tijd waarin de man ziek thuis had gezeten. Er was geen twijfel meer mogelijk, zo vonden de agenten. Ze schotelden hem de gepeperde rekening voor: 15.000 euro.

“Verkeerde moment, verkeerde plaats”

Toch ontkent de man alle feiten met klem en beweert hij dat hij “op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was”. “Ik vertelde hen nog dat ik het niet ben. De agent was op zoek naar een zwarte motor, oké, ik heb er zo één. Ik wil er niet mee lachen, maar voor hen is zwart dan zwart, hé. Maar zo zijn er veel, meneer”, zei de man in kwestie tegen de rechter. Maar de politierechtbank week niet van het idee dat hij van slechte wil zou zijn. Op 26 januari krijgt de motorrijder te horen of hij de volledige geldsom zal moeten ophoesten.

 
 
Bron: Nieuwsblad
 
  29-10-2017