Man rijdt 252 Km per uur en gaat vrijuit

 

Een motard die 252 kilometer per uur reed, gaat vrijuit dankzij een truc van zijn advocaat. Die gaf hem de raad weg te blijven van het proces omdat dat al na één jaar verjaart. “Dat zijn de procedureregels, ik verwijt de advocaten niets”, zegt politierechter Kathleen Stinckens aan VTM NIEUWS.

De 45-jarige man uit Doornik reed op 8 november 2015 met 252 kilometer per uur voorbij een flitser op de E42 in het Henegouwse Pommeroeul. De rechter in Doornik sprak de overtreder vrij omdat de feiten verjaard waren. De snelheidsduivel werd aanvankelijk bij verstek veroordeeld, maar op de laatste dag van de wettelijke termijn ging zijn advocaat in hoger beroep. 

Erg kort
“Ik denk dat veel politierechters graag de verjaringstermijn zouden verlengen”, zegt Stinckens. “Een jaar is namelijk erg kort.” Na de snelheidsovertreding moet het pv overgemaakt worden aan het parket en moet eventueel bijkomend onderzoek gevoerd worden. “Vaak moet ook nog gezocht worden naar wie de bestuurder was, zeker als die met een bedrijfswagen reed”, legt de politierechter uit.

Die bestuurder moet dan een verklaring afleggen, het strafregister moet opgevraagd worden en pas dan kan de zaak voor de politierechtbank komen. “Het gebeurt dat er dan bijna een jaar is ingenomen”, zegt Stinckens. Advocaten raden hun cliënten in dat geval bewust aan om verstek te laten gaan en om verzet aan te tekenen om zo de verjaring te bereiken.

Geen verwijt
Maar Stinckens verwijt de advocaten niets. “Stel jezelf in de plaats van een zware snelheidsovertreders. Wanneer iemand jou dan zegt dat de verjaring kan bereikt worden, stel ik me de vraag wie er zal zeggen ‘Nee dat zou niet correct zijn, laat me maar veroordelen’”.

Verjaring na een jaar
Snelheidsovertredingen zullen binnenkort pas na twee jaar verjaren, in plaats van na een jaar. Het parlement moet het wetsontwerp alleen nog goedkeuren. Justitieminister Geens garandeert dat wat de advocaat van deze motorrijder voor mekaar heeft gekregen, niet meer zal kunnen met de nieuwe wet.

Video's/ bij de bron: https://nieuws.vtm.be/binnenland/man-rijdt-252-km-uur-en-gaat-vrijuit

 
 
Bron: VTM
 
  30-11-2017