VIAS: “Motorrijders ontsnappen aan flitsboetes”

 

Bij 90 procent van de trajectcontroles in Vlaanderen ontsnappen motorrijders aan flitsboetes. Dat zegt verkeersinstituut VIAS aan VTM NIEUWS. Zo flitsen de meeste camera’s enkel de voorste nummerplaat, maar die hebben motoren niet.

Het is een bewuste keuze om alleen de voorste nummerplaat te flitsen. Die is namelijk beter leesbaar. Toch worden motoren daardoor minder geflitst. Zo werd in januari nog een motor aan 201 kilometer per uur geflitst in West-Vlaanderen, maar kon de bestuurder niet geïdentificeerd worden.

En dat vind VIAS discriminerend en daarom willen ze een aanpassing. “We moeten kijken naar technologische oplossingen”, zegt Stef Willems van VIAS. “Op sommige plaatsen zouden we twee camera’s kunnen zetten om zowel de voor- als de achterkant te flitsen.”

Weyts niet gewonnen
Maar minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is geen voorstander van het voorstel. “Het is logischer om vooraan te flitsen, omdat die nummerplaten leesbaarder zijn. Je moet een keuze maken en dan kiezen we voor het systeem waarbij de mazen in het net het kleinst zijn”, zegt Weyts.

Video's bij de bron: https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/binnenland/vias-motorrijders-ontsnappen-aan-flitsboetes

 
 
Bron: VTM
 
  10-3-2018