Gegevens kilonetertaks gebruiken tegen sociale fraude

 

Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) wil de gegevens van de kilometerheffing van de vrachtwagens gebruiken om efficiënter te controleren tegen sociale dumping. Dat zei hij vanmiddag in VTM NIEUWS. Hij pleit ook voor een zogenaamde 'slimme kilometerheffing', waarbij trucks 's nachts aan een lager tarief rijden. 

Sinds 1 april 2016 moeten vrachtwagens in ons land kilometerheffing betalen. De afstanden die vrachtwagenchauffeurs afleggen in ons land worden geregistreerd via een boordcomputer. Op basis daarvan wordt de kilometerheffing bepaald. De gegevens van Viapass geven volgens De Backer ook een schat van informatie aan de sociale inspectiediensten.

"Fraudeurs aanpakken"
Dankzij het ViaPass-systeem, maar ook dankzij het systeem van trajectcontrole, kunnen zij meteen zien hoe lang een chauffeur onderweg is in ons land. Zo kunnen de sociale inspectiediensten sneller en efficiënter controleren of de regels rond tachograaf, cabotage en rij- en rusttijden gerespecteerd worden. De Backer heeft nu een wetsontwerp klaar dat ervoor zal zorgen dat deze gegevens automatisch uitgewisseld worden tussen diensten.

"Er is enorm veel sociale dumping in de transportsector", zei De Backer in VTM NIEUWS. "Vaak worden de rij- en rusttijden niet gerespecteerd en rijden buitenlandse trucks meer ritjes na elkaar in ons land dan toegelaten. We willen daarom de gegevens van de kilometerheffing gebruiken om ervoor te zorgen dat die regels wel worden opgevolgd. 

Slimme kilometerheffing
De Backer pleit ook voor een zogenaamde 'slimme kilometerheffing'. "Nu betaalt een vrachtwagen op elk moment van de dag evenveel, dat is niet logisch. Als vrachtwagens 's nachts bijvoorbeeld minder zouden moeten betalen, dan heeft dat meteen een goed effect op het fileprobleem." 

Met zijn nieuwe initiatieven goedgekeurd tijdens de begrotingscontrole mikt de staatssecretaris op 25 miljoen extra inkomsten uit sociale fraude. Hij meent dat sociale fraude te lang onvoldoende is aangepakt geweest en wil “de valsspelers die onze economie én sociale zekerheid ondergraven” eruit halen.

Inkomsten verdubbeld
“Er waren nooit meer inspecteurs. Er waren nooit meer controles. Er waren nooit meer inkomsten. Ten opzichte van vorige legislatuur zijn de inkomsten uit de strijd tegen sociale fraude maar liefst verdubbeld van 130 naar 260 miljoen euro”, aldus De Backer.

De staatssecretaris maakt zich ook sterk dat zijn strijd loont. “Tijdens de vorige legislatuur gingen er in de arbeidsintensieve sectoren van transport, bouw en horeca niet minder dan 10.000 jobs verloren. De afgelopen jaren zijn er hier opnieuw 23.000 jobs bijgekomen. Het toont aan dat ondernemers opnieuw zullen investeren als we de valsspelers eruit plukken. Daar maak ik werk van.”

Video bij de bron: https://nieuws.vtm.be/politiek/gegevens-kilometertaks-gebruiken-tegen-sociale-fraude

 
 
Bron: VTM
 
  9-4-2018