“Snelheidscontrole snelle elektrische fietsen nodig”, maar geen bruikbare meetapparatuur





 

Kamerlid Veli Yüksel (CD&V) wil dat er snelheidscontroles komen op speed pedelecs - elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur halen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bestaat daar vandaag echter geen bruikbare meetapparatuur voor. Niet in België, niet in het buitenland. “Over de landsgrenzen heen wordt gezocht naar een oplossing”, aldus de minister.

Zowat dertig procent van de fietsen die momenteel de deur uitgaan, heeft trapondersteuning. Een gewone elektrische fiets haalt snelheden tot 25 kilometer per uur. Maar een speed pedelec kan tot 45 per uur gaan.

Ongevallen
“Nieuwe toepassingen zorgen voor nieuwe uitdagingen”, vindt Kamerlid Yüksel, die minister Jambon daarover aan de tand voelde. “Verkeersveiligheid is voor mij een belangrijk punt. Elke weggebruiker moet zich onderwerpen aan de snelheidsregels. We moeten de snelheid van die speed pedelecs kunnen controleren.” Dat is volgens hem geen overbodige vraag. “Er zijn al heel wat ongevallen gebeurd met elektrische fietsen. We noteerden ook al dodelijke ongevallen met snelle elektrische fietsen in ons land.”

Niet te identificeren
Probleem is dat er nog geen performant middel bestaat om hun snelheid te meten. Fietsers zijn door de huidige flitspalen immers niet te identificeren. “Er zijn signalen dat er onderzoek en ontwikkelingen aan de gang zijn”, aldus minister Jambon. “Maar het is op dit ogenblik niet mogelijk om een voorspelling te doen over het tijdstip waarop een toestel zal beschikbaar zijn dat door de politiediensten op het terrein kan worden gebruikt.”

In een reactie aan onze redactie meldt Yüksel dat er in Gent bijvoorbeeld wel een superflitspaal is, die in principe fietsers zou kunnen flitsen. “De laser daarvan meet de lengte en de breedte van naderende objecten”, legt hij uit. “Zo weet het toestel of er een auto, fietser of een vrachtwagen aankomt.”

Het Kamerlid voegt toe dat speed pedelecs verplicht zijn een nummerplaat te hebben (van zo’n 10 op 12 cm), maar er is nog een overgangsperiode tot 10 december voor gebruikers om zich in regel te stellen. 

 
 
Bron: Het Laatste Nieuws
 
  18-10-2018